Vergroenen Oude Westen

Vergroenen Oude Westen

Het Oude Westen was een typische stenige binnenstadswijk van rond 1900. Daarin kwam 10 jaar geleden verandering. Toen startten Wolbert van Dijk (foto), landschapsontwerper, en Anne Witteveen, destijds student en later waterschapper, samen met bewoners van het Oude Westen met het vergroenen van de wijk. 

De wijk is in korte tijd stevig vergroend, en is op die manier klimaatbestendiger, prettiger en leuker geworden. Van XXL-geveltuinen tot de vergroening van verschillende straten tot het creëren van de groene oase Tuin de Bajonet. Wolbert en Anne gingen de deuren langs, betrokken bewoners door echt te luisteren en regelden financiering.

Het is niet alleen het ruimtelijke verhaal dat indruk maakt. Juist de sociale aspecten van het vergroenen van de wijk maakt dit voorbeeld zo mooi. Wolbert en Anne hebben altijd de samenwerking gezocht met bestaande netwerken in de wijk. Op die manier is er een groot overkoepelend netwerk ontstaan van ondernemers, bewoners en professionals, verenigd onder de vlag van Aktiegroep Oude Westen, en allemaal trots op hun wijk.

De vergroening van het Oude Westen is een beweging op zichzelf. Sinds het moment dat de bewegingen elkaar vonden, hebben we elkaar gesteund. Wolbert en Aktiegroep Oude Westen hebben een groot netwerk in de wijk en weten initiatiefnemers te verwijzen naar de gemeente of te koppelen aan onze beweging. Wij daarentegen brengen kennis, financiën en een heel ander netwerk. Inmiddels hebben de waterschappen en de gemeente projecten zoals die in het Oude Westen echt omarmd als oplossing tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Meer weten? Bekijk het gesprek met Wolbert van Dijk in de video ‘Met Wolbert de wijk in’