NK Tegelwippen

NK Tegelwippen

Al meer dan drie jaar wordt het NK-Tegelwippen georganiseerd. De inmiddels landelijke competitie begon in 2020 tussen Amsterdam en Rotterdam. Mede-initiatiefnemer Raymond Landegent: ‘Het competitie-element werkte erg goed. Rotterdam won nipt, met 49.000 tegels tegenover 45.000 tegels van Amsterdam’. 

In 2021 gingen 81 gemeenten de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. In 2022 waren dit alweer 135 gemeenten en wipten zij gezamenlijk 2,8 miljoen tegels. Iedereen die in de periode van de competitie tegels wipt, kan deze aanmelden via de website. Bewoners, scholen, bedrijven – iedereen kan meedoen. Naast de competitie wordt ook elke maand een Wipper van de Maand gekozen. Raymond Landegent is in Rotterdam nog altijd aanjager van de competitie en organiseert geregeld actiedagen. Met de campagne: ‘Alle straten groen’, heeft Rotterdam dit jaar het doel om 150.000 tegels te wippen. Door de stad heen hangen grote billboards en op verschillende actiedagen kunnen mensen een tegel inwisselen voor een plantje.

Op een luchtige en plezierige manier vergroot het NK-Tegelwippen de bewustwording over klimaatverandering en onze versteende steden. Het bereikt en creëert meer groene voortrekkers, waardoor er een nieuw netwerk in de stad ontstaat. Een mooi voorbeeld dus hoe de beweging verder groeit, door nieuwe initiatieven. Bovendien laat het zien hoe nieuwe ideeën vanuit het netwerk worden opgepakt en breder worden getrokken.

Oja! In de zomer van 2022 was er een toffe actie: een stukkie Kuip-gras voor een tegel. Je raadt het al: dit werd een groot succes!

Luisteren naar een gesprek dat Esther had met Raymond? Je vindt het hier (vanaf 29min):

Nederland, Rotterdam, 29/05/2021, Geveltuinendag Noord, blijdorp, geveltuintjes, tuin, tuintjes, water, groene, groen, weerwoord, rotterdams, weer, woord, wsr, w.s.r., water, sensitive, lente, voorjaar, tegeltaxi, tegel, tegels, nk, tegelwippen, foto Jan de Groen