Het Regent Tonnen

Het Regent Tonnen

Wat ooit begon met de installatie van twintig regentonnen in het Oude Noorden, is uitgegroeid tot een stadsbrede campagne. Via de website hetregenttonnen.nl kan iedere Rotterdammer tegen een gereduceerd tarief een regenton kopen en laten installeren.

Even terug, hoe ontstond deze regentonnen-beweging? In 2018 werden er twintig regentonnen geïnstalleerd door mensen van de Wijkcoöperatie in Noord, die speciaal hiervoor werden opgeleid. WaterLeider, de uitvinder op het vlak van slimme, eenvoudige wateroplossingen, raakte betrokken en startte samen met Mooi Mooier Middelland een campagne voor 1000 tonnen in Middelland. En dat werkte! En inmiddels kan iedereen in Rotterdam een regenton aanvragen via Het Regent Tonnen. Door financiering vanuit Rotterdams WeerWoord en waterschappen worden de tonnen tegen een gereduceerd tarief geplaatst.

Daarnaast zijn er in een aantal wijken speciale acties waardoor de tonnen en installatie nog goedkoper zijn. Ook wordt hier de installatie uitgevoerd door lokale organisaties. Er is bijvoorbeeld een speciale actie in Vreewijk, één van de wijken waarin de Wijkaanpak van Rotterdams WeerWoord actief is. Vreewijk is een echt tuindorp, waardoor er veel ruimte is en veel vraag naar regentonnen. Bovendien is er flink wat wateroverlast bij harde regenbuien. WaterLeider leidt mensen op tot installateur, waardoor er ook nieuwe banen ontstaan. Binnen dit initiatief werken Rotterdams WeerWoord, Het Regent Tonnen, Wijkcoöperatie Vreewijk, waterschap Hollandse Delta, woningcorporatie Havensteder en Platform Vreewijk samen.

Het Regent Tonnen is dus om meerdere redenen bijzonder. Het maakt regentonnen voor iedereen beschikbaar, het deelt kennis met lokale organisaties, zorgt voor opleiding en banen en creëert een heel nieuw netwerk van samenwerkingen in de stad. Het is een prachtig voorbeeld van hoe er vanuit de ene beweging, nieuwe bewegingen ontstaan. Wat de kracht van netwerken zijn, en hoe een goed idee kan uitgroeien tot iets groots, zonder dat dit het initiële doel was. Bovendien laat het zien hoe klimaatadaptatie een vliegwiel kan zijn voor andere waarden in de stad.