Gesprek van de Stad

Gesprek van de Stad

Het doel van onze beweging is om ondanks klimaatverandering, een toekomstbestendig Rotterdam te realiseren, waarin iedereen in staat is een goed en gezond leven te leiden. Maar wat is eigenlijk een goed en gezond leven? Hoe geven wij dit vorm? Hoe organiseren wij dit? En wíe organiseert dit? In 2021 wilden wij deze vragen niet beantwoorden vanuit de gemeente of vanuit de professionals van Rotterdams WeerWoord, maar juist laten beantwoorden vanuit de stad.

En dus zetten we deze vraag in de vorm van een wedstrijd, genaamd Het Gesprek van de Stad. Hoe beantwoorden bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, vakmensen van allerlei pluimage deze vragen?

We daagden creatieve teams, bestaande uit ontwerpers én experts op het gebied van de sociale leefomgeving (van architect tot socioloog, van maatschappelijke organisaties tot sociaal betrokken ondernemers), uit om concepten te ontwikkelen en uit te voeren voor gespreksvormen met (groepen in) de stad. Het woord ‘gesprek’ gebruikten we daarbij in zeer losse zin. Dit mocht ook een totaal andere vorm krijgen dan datgene wat normaalgesproken wordt aangeduid als ‘gesprek’.

De drie teams die werden geselecteerd spreken in podcasts, in groepen en op een grote bijeenkomst met zeer uiteenlopende mensen: jongeren uit Bospolder Tussendijken, moeders uit heel Rotterdam of juist heel specifieke groepen, zoals mensen met een luchtwegaandoening.

Door de vrijheid en diversiteit van de gesprekken leert de beweging niet alleen van de antwoorden die werden gegeven, maar ook over deze andere vormen van gesprek. Bovendien zorgt het voor nieuwe verbindingen in de stad en bouwen we door op inclusiviteit. We gaan steeds op zoek naar de ontbrekende invalshoeken.

Benieuwd naar de gesprekken? Lees verder op onze website of luister de podcasts:
https://rotterdamsweerwoord.nl/in-gesprek-met-de-stad/