Duurzame daken in Het Oude Westen

Duurzame daken in Het Oude Westen

In de Bloemkwekerstraat in de wijk Het Oude Westen zijn de daken van twee VvE’s na een ingewikkeld en innovatief proces vergroend. De VvE’s bestaan uit particuliere huurders, woningbezitters en sociaal huurders bij Woonstad. Echt gemixte VvE’s dus. Bovendien hadden de VvE’s geen grote spaarrekening. Verduurzamen zonder geld, hoe doe je dat? Het maakte het proces uitdagend, en de realisatie extra bijzonder. 

De noodzakelijke vervanging van de twee daken was voor enkele bewoners van een groot appartementencomplex aan de Bloemkwekerstraat aanleiding om het dak te willen verduurzamen. Zij organiseerden meerdere informatieavonden en kregen instemming van de leden op de Algemene Ledenvergadering. Toen ze gingen zoeken naar financiering, kwam het Nationale Energiefonds in beeld. Door meerdere verduurzamingsmaatregelen tegelijk uit te voeren, kregen de VvE’s een lening voor 20 jaar. Hiermee betaalden ze de verduurzaming vooruit,. Dit wordt ook wel ‘voor-investeren’ genoemd. En daardoor werd het ook mogelijk om subsidies bij de gemeente en het waterschap aan te vragen.

Het traject kostte 3 jaar, maar inmiddels liggen er twee prachtige groene daken, tezamen een oppervlakte van zo’n 3000m2. Bovendien is er extra isolatie en led-verlichting aangebracht in het appartementencomplex. Zo kunnen intrinsiek gemotiveerde mensen hun eigen paden en daarmee hun eigen mogelijkheden creëren. En kunnen groene daken en verduurzaming ook beschikbaar komen aan mensen met een kleinere portemonnee.

De beweging Water Sensitive Rotterdam heeft bijgedragen aan deze gave daken door mee te denken en de weg helpen vinden naar subsidies.

Dit voorbeeld laat zien hoe intrinsiek gemotiveerde mensen eigen paden en daarmee mogelijkheden creëren. Het laat zien hoe anders denken en handelen leidt tot innovatieve oplossingen. Juist door het mogelijk maken van groene daken en verduurzaming voor mensen met een kleinere portemonnee, is dit hét voorbeeld van de stad gaver, socialer en sterker maken. En dat is natuurlijk het motto van Rotterdams WeerWoord.

Meer weten? Luister van 29:19 tot 41:18 minuten de Podcast ‘Hoe creëer ik een beweging?’ aflevering 2 met Wolbert van Dijk:

Of lees dit verhaal:
https://www.watersensitiverotterdam.nl/verhalen/groene-daken-iedereen/