De Wijkaanpak

De Wijkaanpak

De Wijkaanpak is onderdeel van het programma Rotterdams WeerWoord. Het is één van de manieren waarop het gemeentelijk programma Rotterdams WeerWoord samensmelt met de beweging Rotterdams WeerWoord. En één van de manieren waarop het programma Rotterdams WeerWoord  samenwerkt met de stad, haar bewoners en organisaties.

Noodzakelijk, omdat we alleen sámen met de stad, Rotterdam kunnen voorbereiden op een extremer wordend klimaat. In de wijken waar de Wijkaanpak actief is, gaan de ambtenaren op zoek naar partners en netwerken. Paula Zwitser, één van de trekkers van de Wijkaanpak: ‘Niet door het wiel opnieuw uit te vinden, maar juist door aan te haken bij bestaande netwerken’. Bijvoorbeeld, door deel te nemen aan een vrouwenbijeenkomst georganiseerd door de moskee, of door af te spreken met een actieve bewonersorganisatie. Met al deze gesprekken en ervaringen wordt veel kennis opgehaald en wensen van bewoners achterhaald. De Wijkaanpak koppelt deze wensen aan de klimaatuitdagingen in de wijk. Met het klimaatactieteam dat per wijk wordt opgezet, met een sociaal ondernemer uit de wijk in de lead, worden er vervolgens kleine en grote acties georganiseerd.

De Wijkaanpak luistert en beweegt mee met de wijk, biedt ruimte aan ideeën en initiatieven en ondersteunt waar gewenst. Tim de Waele, ook trekker van de Wijkaanpak, zegt: ‘We willen dat bewoners en organisaties zich gehoord voelen en meebouwen aan een toekomstbestendige stad.’ In de Afrikaanderwijk wordt de eerste Tuin van de Wijk aangelegd en de reizende Slimme Regenton van Bas Sala gaat ook langs de wijken. In Schiemond onderzoekt men hoe de komst van nieuwe speeltoestellen kansen bieden voor vergroening, en in het Oude Noorden zijn er al vele groendagen georganiseerd.

Hieruit is onder andere de Tegeltaxi ontstaan, een idee van een aantal trainees van Gemeente Rotterdam. Dat werkte zo goed dat er inmiddels de  hele zomer een Tegeltaxi door Rotterdam rijdt om gewipte tegels op te halen.