De Slimme Regenton

De Slimme Regenton

Een slimme regenton? Kan een regenton slim zijn? En hoezo is die slim dan? Hahaha, ja, het klinkt misschien gek, maar de regenton van designbureau Bas Sala Studio is inderdaad slim. Doordat 'ie contact maakt met online weers-voorspellingen en al naar gelang van wat nodig is, water vasthoudt of loost.

Elke Slimme Regenton is onderdeel van een netwerk van regentonnen gekoppeld aan de lokale weersvoorspelling. Hierdoor worden de regentonnen optimaal benut. Naar aanleiding van de online weeranalyse regelt het systeem het waterniveau in de tonnen. Tijdens droge periodes blijven ze vol, zodat de gebruiker water heeft voor bijvoorbeeld zijn planten. En komt er een piekbui aan, dan legende tonnen zichzelf, zodat er weer vers water kan worden opgevangen door de tonnen.  Slim, hè?!

Zo werken bewoners die een Slimme Regenton in hun tuin plaatsen samen aan het bewuster opvangen en vasthouden van regenwater. Er ontstaat extra capaciteit om regenwater op te vangen in de stad en je maakt de directe omgeving van je huis klimaatbestendiger. Bas Sala Studio heeft ook gave Slimme Regentonnen ontworpen voor de publieke ruimte. Echte eyecatchers, zoals de grote  diamant.

Water Sensitive Rotterdam heeft vanaf het begin de ontwikkeling van de Slimme Regenton ondersteund en Bas Sala heeft altijd een belangrijke bijdrage geleverd aan de beweging. Door actief deel te nemen aan de Club van 36, mee te helpen bij het vormgeven en organiseren van bijeenkomsten en mee te denken over de inzet van de Slimme Regenton in Rotterdam.

In 2020 werd de ‘Diamant’, de Slimme Regenton voor de publieke ruimte, tentoongesteld op de Dutch Design Week. De ton was daar onderdeel van de Embassy of Water.