1000Geveltuinen

1000Geveltuinen

Tijdens de eerste Corona-lockdown was sociaal ondernemer Raymond Landegent bezorgd dat met het op slot gaan van de samenleving de broodnodige vergroening van de stad tot stilstand zou komen. Maar, bedacht hij, mensen konden wel doorgaan met vergroenen rondom hun huis. Zo ontstond de campagne 1000-Geveltuinen. De uitdaging: in 1 zomer 1000 nieuwe geveltuinen aanleggen.

De geveltuin. Wie wordt er niet gelukkig van? De bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten.  En het goede nieuws is: in de meeste Nederlandse gemeenten mag je zonder problemen een geveltuin aanleggen. Ook in Rotterdam mag je – mits er 2 meter stoep overblijft – vanaf de gevel anderhalve stoeptegel eruit wippen en een geveltuin maken.

Raymond bedacht deze campagne vanuit zijn bureau Groene Morgen en kwam bij Rotterdams WeerWoord terecht voor financiering. Paula Zwitser, van de Wijkaanpak van Rotterdams WeerWoord, raakte erbij betrokken en trok het initiatief breder. Ze legde voor 1000Geveltuinen ook contact met Rotterdamse bewonersnetwerken die wat verder van Groene Morgen afstonden. Bewoners konden ook zichzelf (of anderen) opgeven en er kwamen contacten binnen via de wijknetwerkers. Rotterdams WeerWoord financierde een groot aantal geveltuinen. Voorwaarde was dat de bewoners wel meehielpen met de aanleg van hun eigen geveltuin.